maandag 29 juni 2015

Taze soğanlı börek (makkelijke börek met Turkse witte kaas en bosui)

Vandaag voeg ik weer eens een börek-variant toe aan de 1001 soorten die er al bestaan. Op Facebook liep ik tegen een recept aan van taze soğanlı börek (makkelijke börek met Turkse witte kaas en bosui). De combinatie sprak me meteen aan, en omdat mijn koelkast op het moment vol ligt met bosuitjes, leek het me een leuk recept om uit te proberen. Ik had ook nog een pak baklavadeeg liggen en besloot dat te gebruiken. En dat bleek een gouden combinatie! Een heerlijke börek, net even anders door de combinatie van bosui en Turkse witte kaas, knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen, precies zoals het hoort.


Taze soğanlı börek (makkelijke börek met Turkse witte kaas en bosui) is simpel om te maken en smaakt altijd goed: bij het avondeten, maar zeker ook als hapje tussendoor, bij een buffet of bij de lunch. Doordat je het met baklavadeeg maakt, is het makkelijk en snel klaar. Wees niet bang voor een te scherpe smaak van de bosuitjes: door het bakken worden de uitjes heerlijk zacht en een beetje zoetig van smaak.


Turks recept
Taze soğanlı börek (makkelijke börek met Turkse witte kaas en bosui)

Benodigdheden (voor één bakplaat)

1 pak baklavadeeg
1 plak Turkse witte kaas
1 flinke handvol verse platte peterselie en/of verse dille
5 bosuitjes
1 waterglas (200 ml) Turkse yoghurt
1 Turks theeglaasje (100 ml) zonnebloemolie
½ Turks theeglaasje (50 ml) water
3 eieren
sesamzaadjes


Bereiding
Snij de bosuitjes, dille en peterselie fijn. Prak de kaas met een vork los en meng er de kruiden en bosui doorheen. Roer in een andere schaal de eieren los met de yoghurt, het water en de olie. Bekleed je ovenbakplaat met bakpapier. Maak het pak baklavadeeg open en vouw de vellen open. Pak nu twee vellen yufka, leg ze op je bakplaat en smeer ze in met het yoghurt/ei-mengsel (tussen de twee vellen hoef je dus niets te smeren, de vellen zijn zo dun dat dat niet nodig is). Leg hierboven op weer twee vellen, smeer in en leg hier weer twee vellen bovenop die je insmeert. 


Verdeel dan het kaas/ui-mengsel over de bakplaat. Ga dan verder met twee vellen yufka-insmeren tot al het deeg op is (zorg dat je wat yoghurt/ei-mengsel overhoudt). Vouw de buitenste randjes van de börek een beetje naar binnen en giet het resterende mengsel over de bovenkant van de börek. Bestrooi met sesamzaadjes. Bak de börek in de oven op 220 graden tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de börek minimaal 10 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.


Bewaren
Taze soğanlı börek (makkelijke börek met Turkse witte kaas en bosui) kun je, als het afgekoeld en gesneden is, het beste goed verpakt (in folie bijvoorbeeld) bewaren. Op die manier blijft het twee dagen vers. 



5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het lekkere recept. In Roemenië kennen we geen turkse yochurt en turkse kaas. Maar de eigen yochurt en een soort van witte kaas .Die gebruikt en heerlijk. Ook eens tukje meegenomen naar Roemeense vrienden zodat die het ook konden proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Ja met een beetje improviseren kom je meestal wel een heel eind, ook al heb je niet precies dezelfde ingrediënten.

      Verwijderen
  2. Weer een top recept van jou!
    Makkelijk en snel gemaakt en iedereen vond deze börek-variante lekker!
    Het eimengsel is wel veel, volgend keer neem ik iets minder ( mijn man vond het echter juist door het ei lekker... smaken verschillen).
    Gr,
    Layla

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuke en lekkere recepten allemaal, ben al een geruime tijd aan het experimenteren in de turkse keuken en hier word ik gewoon echt vrolijk van!

    Kan via jou blog echt veel inspiratie opdoen.
    Zou ik bij dit recept ook de vulling kunnen veranderen in een gehaktvulling?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!